Dette nettstedet åpnet 18. januar 2009 og er en undersone av bergen360.no og i regi av BA. Alle som vil kan bidra med sine bilder. Bilder her vil kunne komme på trykk i BA eller bli brukt i andre av BAs medier. BAs serie “Den gang da” finner du hver dag i avisen. Har du bilder av mennesker, så passer de gjerne bedre på MittogDitt-sonen. Før du legger ut bilde, søk om du finner samme bilde fra før. Og du må ha opphavsrettigheter til bildet, eller godkjenning fra dem som har det.
Album: 1800-1879 | 1880-1889 | 1890-1899 | 1900-1909 | 1910-1919 | 1920-1929 | 1930-1939 | Bergen i krig 1940-1945 | 1940-1949 | 1950-1959 | 1960-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 | 1990-1999 | Ukjent årstall | Brudepar | Klassebilder | Postkort | Samferdsel | Offshore | Buekorps | BergensQuiz | Uløste Mysterier

Bilde tatt av K. Knudsen & Co. – årstall ikke oppgitt. Viser Engen mot Vaskerelven.
(UiB Billedsamlingen).

Står dette huset ennå?
Foto tatt i 1930 , mulig fra Fjellveien nær Mulen.

BOUNTY”. Bare navnet på denne skute får det til å klinge i hode og øyne og ører på dem som har lest historien om “Bounty” – om mytteriet, og mytteristenes sjebne; selv har jeg lest disse bøker flere ganger, og – anser meg nærmest som ekspert på hva angår alt dette.
For noen år siden fikk Bergen besøk av dette skip – det vil si: Kopien av “Bounty”. I BA ble det skrevet litt om dette besøk, men – journalisten satt på saken – var nok ikke helt konfortabel med helheten i dette; historien om “Bounty”. Her ble denne kopi benevnt som “HMS BOUNTY”, hvilke jo ikke var helt korrekt, men – når man ikke har den fulle oversikt – som foreksempel undertegnende har – er slikt tilgitt.
“Bounty” som gjestet Bergen den gang var, – “Bounty of New York”. Men – hvorfor så spesiell..? Ikke fordi at dette var den originale “Bounty”, – denne satte jo mytteristene fyr på etter ankomst til øyen Pitcairn, hvor skipet sank i et rykende flammehav.
Men – det spesielle ved denne kopi av “Bounty” som besøkte Bergen, er at dette var det skip der filmen om “Mytteriet på Bounty” ble innspilt – i svart/hvitt – og, med Marlon Brandon i hovedrollen som kaptein – Mr. Bligh. Det opprinnelige skip – “Bounty” – var egentlig mye mindre enn denne kopi. Men, for at det skulle bli plass til både kameraer, filmfolk, skuespillere og rom for å filme, ble kopien gjort større. “Boynty” var opprinnelig på 200 tonn, denne var jo langt tyngre (med maskin) samt at “Bounty” var flere meter kortere i både lengde og bredde. Vår besøkende gjest var på ca. 43 meter i lengde, og ca. 8 meter i bredde. (Uten å medregne baugspryd). Med andre ord: Denne utgave av “Bounty” var omtrent på størrelse med vrakskipet – “De Zee Ploeg” – som innstrandet her til Bergen i 1817.
Men, glem det siste.! At Bergen i det hele tatt fikk besøk av dette historiske – i flere forbindelser skip – er jo ganske overveldende.
Jeg kom forresten i prat med Sandberg (To hus tett i tett) der nede, som også var der med sitt kamera; vi var like begeistret begge to over dette storslagne besøk…
Men – så kom den forferdelige nedtur…
Kanskje ett – muligens ca. to år senere – kom den til all tristesse melding over nyhetene om at “Bounty” i storm var forlist. Til å gråte av, men – havet tar, og – havet gir; rekkefølgen er uavhendig av denne setning. Bare så forferdelig å tenke på at nå er dette historiske skip – selv om det var en kopi – tapt for all tid…
PS: Har et par bilder til, som jeg vil legge ut i kommentarfelt nedenunder. Men – huff.., bare tanken på at “Bounty” nå er totalt vekk – den er nesten ikke til å holde ut; takk og pris for at jeg var der nede på Bradbenken den dagen, og fikk – i det minste – tatt disse bilder av “Bounty” – og, med en av de sentrale mytteristenes – Fletcher Christians – fortvilede skrik til Mr. Bligh under mytteriet skurrende i hode og ører: " Jeg har vært i Helvede, Sir.!" – avslutter jeg her dette komprimerte nedtegnet omkring “Bounty”.

Kilde, og Foto: Meg. (KHILT)

Kjell Johan.

Fra 1879 og frem til den nye bibliotekbygningen sto ferdig i 1917 holdt Bergen Offentlige Bibliotek til i Kjøttbasarens loftetasje.
Personene på bildet er (iflg. Gustav Brosing – i hans bok “Det Gamle Bergen”): Bibliotekassistent Sivertsen (bak skranken), bibliotekar Valborg Platou (damen i mørk kjole), assistent Wollert D. Meyer (bak den lave reol), bibliotekassistent frk. Agnes Sivertsen (lengst til høyre ved ovnen) og til venstre bibliotekassistent, den senere katalogsjef frk Laura Pedersen. Sistnevnte arbeidet ved biblioteket i nærmere et halvt århundre.
(Foto fra: Bergen Offentlige Biblioteks samling av Bergensbilder).

Mens vi venter på The Tall Ships Races 2014, her er fra boken Cutty Sark Bergen 1993. Nytt album om Seilskuter men kun fra Bergen.

En klar dag med handlende og selgere på Fisketorvet i 1889 – utydelig etterat fotografen har fremkalt det på grunn av sol og dermed motlys, fanget inn i objektivet..
Ellers: Et Torv slik det en gang var, og – med så mange brostein man knapt tidligere har sett det.
Jeg velger å la motivet tale sitt eget sprog, og – til dere å sammenligne dette med dagens utgave av det samme Torv… ( !)

Eier av bildet: Kåre Aasebø.

Kjell Johan.

Min far, Einar Garnes, nr 1 f. v. foran.

  • Medlemsblad for idrettslaget “Nornen”, juni 1945 — Ett av medlemsbladene jeg har etter min far. De ble sendt til hans bror mens han selv var i Skottland under krigen
  • Annonser — Disse annonsene sto i medlemsbladet til idrettslaget “Nornen” i juni 1945
  • Annonser — Disse annonsene sto i medlemsbladet til idrettslaget “Nornen” i juni 1945

Allerede på Georg Pommerenks tid, ønsket denne Hotelleier seg en en Sporveislinje ført frem foran Hotellets inngangsparti. Den kom i hans “arvtagers – Pattersons” tid. Et litt tidligere bilde som stammer fra 1915, viser en av trikkene fra denne tid, mens trikkesporet mellom “Nygårdsbroen – Torvet og Sandviken” ble utformet. Patterson ville ha hele kvartalet innlemmet i sitt Hotell, og dette ønske fikk han oppfylt da Ulrikke Phils Pikeskole i 1906 flyttet fra sin adresse Torvalmenning nr. 30 – hjørnet mellom Ole Bulls Plass og Torvgaten. Pikeskolen flyttet da opp til Nygårdshøyden, hvor den ble værende til langt inn på min tid. Men, nå – fra 1907 – hadde Patterson kontroll over hele kvartalet, og U. Pihls Pikeskole – kalt “Skolehjørnet” – ble nå en del av Hotel Norge. Store arbeider ble nå igangsatt for å innlemme “Skolehjørnet” som en del av hotellet, hvilke jeg ikke skal gå dypere inn i nå. Men, prektige saler ble her innredet, blant disse den kjente “Flaggsalen”. Det tok jo mange år å ferdigstille dette, men – etter det: “Hvor lenge var Eva og Adam i Paradis..?” Som man ser av dette bildet, er trikkesporene førende forbi “Norges” inngangsprti – der trikken hadde ett av sine stopp, ferdig – selv om trikkesporet fra A til Å ennå ikke var ferdigstilt. Men – “Skolehjørnet” er nylig ferdig restaurert og ferdigstilt som en del av Hotellet. Men – så skjedde katastrofen…
Dette bildet er tatt på sensommeren 1915, og så – om vinteren, i Januar 1916 – ble byen kastet inn i den forferdelige Bergensbrannen. Mesteparten av byen ble i denne brann lagt i aske, og – den stanset her ved det tidligere “Skolehjørne” – som nyrestaurert ble en del av flammenes rovtokt. Fra sitt Atelier tvers over gaten for dette, hadde “Atelier KK”. fullt innsyn i dette drama, og tok mange bilder fra brannen derfra. Men – andre tok jo også bilder, både før brannen og etter brannen.
Dette bildet er tatt på sensommeren av C.A. Eriksen, og opphav til dette bilde som kilde, stammer fra Billedsamlingen UBB.

PS: Jeg har forsøkt å gjøre dette så forståelig som mulig; dette på bagrunn av en god del lesbar informasjon om det hele, og – hva jeg her nedtegner overfor…

Men – litt nostalgisk: For dem av oss som i dag husker dette parti av Bergen, så ser vi alt det frodige av den gang omkring statuen av Ole Bull, og – ikke minst – dette gjennm om talrike år avtrede – for menn – kalt “Pissoire”. Litt videre om dette bilde før brannen; på hjørnet her er det kommet en Blomsterbuikk, og like ved siden av en frisør. Så – verden gikk fremover, enn så lenge – inntil den forferdelige katastrofe. Men – i dag er vi jo forbi dette, og katastrofen – enn så forferdelig den var; den var ikke enden på hverken byen eller det videre levende liv her -.
PS: Ulrikke Pihls Pikeskole flyttet i 1906 opp til hjørnet av Fosswickelsgate og Keysers gate, til et prektig nybygg av en skole reist av Skolebestyrer Aars Nicolaysen og hans kompanjong, Adolf Irgens. Og – gjett om jeg kjenner denne skole – i alle fall dens skoleplass og alle smitt som førte hit til.., for dette var innenfor de steder hvor jeg med mine kamerater lekte Cowboy og Indianer i mange år. I dag er dette umulig; Skoleplassen er nå – med det omliggende – bare en skygge av hva det en gang var..!

Kjell Johan.

Fotomuseum Bergen

Følges av 894 medlemmer.

Last opp bilde

Fotomuseum Bergen ble startet i januar 2009 i regi av BA. Formålet med Fotomuseum Bergen er å være et nettsted der folk gjennom å dele sine gamle bilder og se andres, kan utveksle informasjon og diskutere hvordan Bergen en gang var, samt sørge for at viktig informasjon når nye generasjoner bergensere. Har du gamle bilder av mennesker fra Bergen, passer de kanskje best på Mitt og Ditt. Og har du bilder av bedrifter og arbeidsplasser, er Fotomuseum-Bedrift stedet å legge dem. Gjengivelse av bilder eller kommentarer er ikke tillatt uten kildehenvisning til Fotomuseum Bergen. Mer om sonen

Origo Fotomuseum Bergen er en sone på Origo. Les mer
Annonse

Nye bilder